Każda sztuka kulinarna charakteryzuje się osobistymi tradycjami, obrządkami i czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga i prosta. Znacznej większości z nas jednoczy się wyłącznie z pierogami (które są wybitnie cenione na całym globie), schaboszczakom, mizerią i kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje się za lokalne, głównie z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz koneserów kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone przeważnie z Polską. Wolno dostać je w specjalnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają znakomicie smak szablonowych pierogów ruskich czy również jakichkolwiek innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich atut. W ostateczności to wyłącznie jedzenie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki różnorodnych dań, reprezentatywnych dla różnych części Europy czy świata. Skupmy się jednak po raz kolejny na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie artykuły oraz składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w istocie niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film